Dobry kucharz to jeden z najbardziej poszukiwanych na rynku specjalistów. Zawód ten od zawsze cieszył się sporym powodzeniem, niemniej na przestrzeni paru ostatnich paru lat nastąpił wyraźny wzrost zainteresowania tą profesją. Wynika to m.in. z ogromnej popularności programów kulinarnych oraz wszechobecnej mody na gotowanie. Coraz więcej osób chce spróbować swych sił w tym obszarze – i to nie tylko rekreacyjnie, ale zawodowo.
Ile zarabia kucharz w Polsce?
Jednym z czynników, które przyciągają chętnych do pracy w profesji kucharza, są zarobki. W powszechnej opinii panuje przekonanie, iż w rachubę wchodzą tu bardzo wysokie kwoty – jednakże prawda jest taka, że na uposażenie rzędu kilkudziesięciu tysięcy zł lub większe mogą liczyć tylko najlepsi, najbardziej wybitni szefowie kuchni mający na swoim koncie wiele lat pracy w zawodzie, których sukces był uzależniony od bardzo wielu czynników.
Poza nielicznymi wyjątkami przeciętne zarobki kucharzy w Polsce kształtują się w granicach ok. 2500 zł brutto. Wiele osób zarabia mniej niż 1900 zł brutto, a pewne część kucharzy otrzymuje wynagrodzenie wyższe niż 3200 zł brutto. Ostateczna wysokość pensji jest podyktowana licznymi przesłankami – wpływ na nią mają m.in. kwalifikacje kucharza, region i miejsce zatrudnienia etc.
Przeczytaj też:
– Kucharz a własna firma
– Czym zajmuje się kucharz?
– Jak zostać kucharzem?