Podstawowym zadaniem kucharza jest przyrządzanie potraw w lokalach oraz i w innych zakładach gastronomicznych. Zakres jego obowiązków nie wszędzie jest jednakowy – wszystko w tym momencie zależy od miejsca, w którym kucharz jest zatrudniony oraz od pełnionej tam funkcji. Inny zakres kompetencji obowiązuje np. szefa kuchni, a inny pomocnika kuchennego. Ponadto inaczej to wygląda w ekskluzywnych restauracjach, a inaczej np. w barach, szkołach czy w zakładach pracy dysponujących własnymi stołówkami.
Ogólnie rzecz biorąc, spośród czynności wykonywanych przez kucharzy najczęściej wymienia się:
- przygotowywanie dań,
- ustalanie pozycji w menu,
- składanie zamówień na produkty spożywcze i sprawowanie kontroli nad ich jakością,
- racjonalne zarządzanie składnikami niezbędnymi do przyrządzania potraw,
- kierowanie się zasadami sztuki kulinarnej przy przyrządzaniu potraw,
- rozdzielanie prac osobom zatrudnionym w kuchni,
- przestrzeganie przepisów BHP,
- nadzorowanie procesu przygotowywania dań,
- dbanie o należytą czystość stanowisk w kuchni,
- udzielanie klientom zakładu gastronomicznego informacji na temat poszczególnych potraw, wykorzystanych w nich składników etc.,
- odpowiadanie na zarzuty i przyjmowanie skarg.
Przeczytaj też:
– Ile zarabia kucharz?
– Kucharz a własna firma
– Jak zostać kucharzem?
[Głosów:3 Średnia:2.7/5]