Aby zostać kucharzem, trzeba zdobyć odpowiednie wykształcenie. Jest wiele placówek oferujących stosowne kierunki: technika gastronomiczne, szkoły zawodowe i policealne czy nawet wyższe uczelnie, chociaż w tym ostatnim przypadku najczęściej w rachubę wchodzi kierunek powiązany z hotelarstwem. Nauka trwa przeciętnie ok. 3 lat i uwieńczona jest egzaminem zawodowym, jednakże jeśli ktoś poważnie myśli o swojej karierze, powinien się rozwijać i podnosić kwalifikacje. W jaki sposób? Służą do tego rozmaite kursy i szkolenia, a ponadto bardzo ważne jest zdobywanie doświadczenia. Dobry kucharz jest świetnie zorientowany w najnowszych trendach kulinarnych, posiada również rozległą wiedzę na temat potraw z różnych stron świata. Warto przy tej okazji przypomnieć, iż nawet najbardziej znani obecnie szefowie kuchni musieli pokonać wszystkie szczeble zawodowej hierarchii. Im większe doświadczenie i lepsze wykształcenie, tym bardziej rosną szanse na zaistnienie w omawianej profesji.
W zawodzie kucharza – podobnie zresztą jak i w każdym innym – niezwykle przydatne okazują się pewne predyspozycje takie jak m.in.:
- odpowiedzialność,
- dokładność,
- odporność na stres,
- umiejętność pracy pod presją czasu,
- komunikatywność,
- kreatywność,
- otwartość na nowe wyzwania,
- zdolności manualne,
- zmysł artystyczny,
- niepospolity smak,
- poczucie elegancji w sztuce serwowania potraw,
- wysoka kultura osobista,
- dokładność.
Przeczytaj też:
– Ile zarabia kucharz?
– Czym zajmuje się kucharz?
– Kucharz a własna firma