Jak zostać kucharzem?

0
663

Aby zostać kucharzem, trzeba zdobyć odpowiednie wykształcenie. Jest wiele placówek oferujących stosowne kierunki: technika gastronomiczne, szkoły zawodowe i policealne czy nawet wyższe uczelnie, chociaż w tym ostatnim przypadku najczęściej w rachubę wchodzi kierunek powiązany z hotelarstwem. Nauka trwa przeciętnie ok. 3 lat i uwieńczona jest egzaminem zawodowym, jednakże jeśli ktoś poważnie myśli o swojej karierze, powinien się rozwijać i podnosić kwalifikacje. W jaki sposób? Służą do tego rozmaite kursy i szkolenia, a ponadto bardzo ważne jest zdobywanie doświadczenia. Dobry kucharz jest świetnie zorientowany w najnowszych trendach kulinarnych, posiada również rozległą wiedzę na temat potraw z różnych stron świata. Warto przy tej okazji przypomnieć, iż nawet najbardziej znani obecnie szefowie kuchni musieli pokonać wszystkie szczeble zawodowej hierarchii. Im większe doświadczenie i lepsze wykształcenie, tym bardziej rosną szanse na zaistnienie w omawianej profesji.

W zawodzie kucharza – podobnie zresztą jak i w każdym innym – niezwykle przydatne okazują się pewne predyspozycje takie jak m.in.:

Kurs Planowanie sklepu internetowego
  • odpowiedzialność,
  • dokładność,
  • odporność na stres,
  • umiejętność pracy pod presją czasu,
  • komunikatywność,
  • kreatywność,
  • otwartość na nowe wyzwania,
  • zdolności manualne,
  • zmysł artystyczny,
  • niepospolity smak,
  • poczucie elegancji w sztuce serwowania potraw,
  • wysoka kultura osobista,
  • dokładność.

Przeczytaj też:

Kurs Planowanie sklepu internetowego

Ile zarabia kucharz?
Czym zajmuje się kucharz?
Kucharz a własna firma

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCzym zajmuje się kucharz?
Następny artykułKucharz na swoim, czyli pomysł na własną firmę
Singielka z kilkuletnim doświadczeniem w obsłudze kadrowo-płacowej. Uwielbia czytać literaturę światową, a także książki o rozwoju osobistym. Dzień rozpoczyna od mocnej filiżanki kawy ;-)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here