Czym zajmuje się kucharz?

0
10118

Podstawowym zadaniem kucharza jest przyrządzanie potraw w lokalach oraz i w innych zakładach gastronomicznych.  Zakres jego obowiązków nie wszędzie jest jednakowy – wszystko w tym momencie zależy od miejsca, w którym kucharz jest zatrudniony oraz od pełnionej tam funkcji. Inny zakres kompetencji obowiązuje np. szefa kuchni, a inny pomocnika kuchennego. Ponadto inaczej to wygląda w ekskluzywnych restauracjach, a inaczej np. w barach, szkołach czy w zakładach pracy dysponujących własnymi stołówkami.

Ogólnie rzecz biorąc, spośród czynności wykonywanych przez kucharzy najczęściej wymienia się:

  • przygotowywanie dań,
  • ustalanie pozycji w menu,
  • składanie zamówień na produkty spożywcze i sprawowanie kontroli nad ich jakością,
  • racjonalne zarządzanie składnikami niezbędnymi do przyrządzania potraw,
  • kierowanie się zasadami sztuki kulinarnej przy przyrządzaniu potraw,
  • rozdzielanie prac osobom zatrudnionym w kuchni,
  • przestrzeganie przepisów BHP,
  • nadzorowanie procesu przygotowywania dań,
  • dbanie o należytą czystość stanowisk w kuchni,
  • udzielanie klientom zakładu gastronomicznego informacji na temat poszczególnych potraw, wykorzystanych w nich składników etc.,
  • odpowiadanie na zarzuty i przyjmowanie skarg.

Przeczytaj też:

Ile zarabia kucharz?
Kucharz a własna firma
Jak zostać kucharzem?

[Głosów:3    Średnia:2.7/5]