Dietetyk specjalizuje się w kwestiach żywienia, zarówno w odniesieniu do pojedynczych osób, jak i określonej zbiorowości. Do jego działalności należy badanie produktów spożywczych, kontrola jakości składników pożywienia, czy weryfikacja metod przygotowywania posiłków. A to tylko wybrane zagadnienia z całej gamy aktywności dietetyka.
Dietetyk zajmuje się propagowaniem zdrowego odżywiania oraz zmianą nawyków żywieniowych swoich klientów. Racjonalne odżywianie nie powinno mieć charakteru jednorazowej akcji (np. w celu zrzucenia kilku zbędnych kilogramów). To styl życia, filozofia, którą poznajemy i wprowadzamy stopniowo i na trwałe do swojej codzienności. Rolą dietetyka jest przede przybliżać zasady, których należy przestrzegać i przekonać do konsekwentnego trzymania się tych reguł.
Osoby, które pracują z ludźmi ustalając im jadłospisy muszą posiadać wiedzę z zakresu biologii, anatomii człowieka i psychologii. Skuteczna zmiana nawyków żywieniowych nie polega bowiem wyłącznie na ustaleniu prawidłowej diety. Trzeba poznać zachowanie osoby, która tę dietę ma stosować, przekonać ją do słuszności podejmowanych działań, na bieżąco motywować do podtrzymywania zmienionego stylu życia. Dietetyk musi też znać reakcje organizmu na zwiększone bądź zmniejszone dawki dostarczanych pokarmów i składników odżywczych.
Kim są klienci dietetyka?
Otyłość to jedna z najpowszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. Świadomość społeczna na temat zagrożeń związanych z tą chorobą z roku na rok rośnie. Wraz z nią rozwija się branża dietetyczna.
O ile kilka lat temu podjęcie pracy w tym zawodzie nie należało do najłatwiejszych zadań, o tyle teraz dietetyka przeżywa okres rozkwitu. Z porad fachowca najczęściej korzystają osoby, dla których wygląd jest niezwykle ważny, ale to nie jedyna grupa klientów dietetyka.
To co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, aktywność, wydajność i witalność. Coraz częściej dietetyków odwiedzają biznesmeni i pracownicy korporacji, którzy chcą poprawić jakość swojego życia. Do grona klientów gabinetów dietetycznych od dawna należą też osoby uprawiające różnego rodzaju sporty, przyszłe mamy, mamy z dziećmi i ci, którzy np. ze względów chorobowych muszą zmienić swoje zwyczaje żywieniowe.
Jak wygląda praca dietetyka?
Zadaniem dietetyka jest wspomaganie leczenia żywieniowego wielu chorób. Obecnie wyróżnia się ponad 80 różnych chorób wywoływanych przez stosowanie złej diety, należą do nich m.in. otyłość, choroby układu krążenia, niektóre choroby nowotworowe, cukrzyca insulinoniezależna, próchnica zębów, czy osteoporoza.
Osoby pracujące w tym zawodzie, oprócz udziału w kuracjach leczniczych, prowadzą działalność informacyjną dotyczącą profilaktyki zdrowotnej, zachęcają również do zmiany nawyków żywieniowych.
W tej materii wiele pozostaje do zrobienia. Praca nad świadomością na temat wpływu odżywiania na zdrowie jest ciągłym procesem, angażującym zarówno najmłodszych, jak i osoby dorosłe. Wciąż konieczne jest informowanie o zasadach prawidłowego żywienia, doboru pokarmów oraz sposobów przygotowywania i przechowywania posiłków.
Jak przebiega wizyta u dietetyka?
Podczas wizyty ciało klienta jest badane, by ustalić jego aktualny stan i ewentualne źródło dolegliwości. Dietetyk prowadzi wywiad, który pozwoli ocenić wpływ dotychczasowego stylu życia na stan organizmu. Czasami przyczyny złej diety i w konsekwencji pogorszonej kondycji klienta bywają bardzo głęboko ukryte, np. gdy objadanie się jest reakcją na stres, brak akceptacji ze strony otoczenia lub brak samoakceptacji, itp.
Dietetyk ustala jadłospisy dostosowane do potrzeb konkretnej osoby. Uwzględnia przy tym nie tylko rodzaj dolegliwości, oczekiwania klienta, co do efektów wprowadzanej diety, ale również jego zwyczaje, warunki pracy i preferencje. To niezwykle ważne, biorąc pod uwagę fakt, że zwyczaje żywieniowe wdrożone podczas wizyt mają być utrzymywane przez długi czas. Jeśli klient w pełni nie zaakceptuje zmiany, szanse, że pozostanie ona z nim na dłużej, są raczej skromne.
Wizyty u dietetyka przebiegają zgodnie z ustalonym przez niego wcześniej harmonogramu. Cykliczne spotkania pomagają ustalić postępy w procesie odchudzania, czy też adaptacji diety. Są też okazją do wymiany spostrzeżeń na temat poprawy lub pogorszenia samopoczucia. Zdarza się, że osoba cierpiąca na określone schorzenie nie toleruje pewnych pokarmów. Potrzebna jest więc stała kontrola, by korygować jadłospis.
Okresowe spotkania mają też zmotywować osobę korzystającą z pomocy dietetyka do wytrwania w rygorze. Często brak natychmiastowej poprawy powoduje, że osoba stosująca dietę zniechęca się, a z czasem rezygnuje z jej stosowania.
Niekiedy osoba, która przestrzega diety, nie traci na wadze. Przyczyną mogą być inklinacje genetyczne, może to być również efekt zamiany tkanki tłuszczowej na tkankę mięśniową lub większą ilość płynów w organizmie. Rolę dietetyka jest ustalić przyczyny takiego stanu przeprowadzając specjalistyczne pomiary ciała.
Do zadań dietetyka często należy po prostu wysłuchanie klienta. Wiele osób tyje, ponieważ ich reakcją na stres jest objadanie się. Stres nie bierze się znikąd. Powodem mogą być problemy w pracy lub związku, kłopoty z wychowaniem dzieci, itp. Warto, by dietetyk umiał właściwie zareagować na tego typu bolączki, niekiedy wystarczą rozmowy, czasem warto polecić wizytę u psychologa.
Co oprócz konsultacji z dietetykiem?
Pole działania dla dietetyków jest ograniczone tylko ich wyobraźnią. Nowoczesne gabinety nie poprzestają na standardowych działania dietetycznych. Do katalogu czynności podejmowanych przez specjalistów dołączyło tworzenie autorskich diet, zakupy z dietetykiem, dietetyczny catering, współpraca z trenerami fitness i wiele innych.