Dietetyka to dziedzina, która w ostatnich latach zaczyna przeżywać swój rozkwit. Coraz więcej ludzi jest żywo zainteresowanych prowadzeniem zdrowego stylu życia. Rośnie społeczna świadomość na temat jakości i wpływu pożywienia na nasze zdrowie i samopoczucie, a co za tym idzie wzrasta zapotrzebowanie na porady specjalistów w tej dziedzinie.
Dobry dietetyk nie powinien mieć problemów ze znalezieniem pracy. Co prawda w publicznych placówkach zdrowia (szpitalach, przychodniach i poradniach chorób metabolicznych) na etat trudno liczyć, jednak na specjalistów w zakresie żywienia czekają obiekty gastronomiczne, m.in. restauracje, sklepy z suplementami diety i zdrową żywnością, firmy cateringowe i obiekty o charakterze sportowym i rekreacyjnym, takiej jak: kluby fitness i sanatoria. Część dietetyków znajdzie też zatrudnienie w firmach produkujących żywność lub suplementy diety.
Coraz więcej dietetyków decyduje się na samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej. W tym przypadku, oprócz ogromnej wiedzy z zakresu żywienia, niezbędna będzie pewna doza przedsiębiorczości i dobra orientacja przepisach dotyczących funkcjonowania firmy. Prowadzenie biznesu wymaga też kreatywności, umiejętności szukania nowych rozwiązań, bo choć rynek pełen jest potencjalnych klientów, to w branży dietetycznej panuje spora konkurencja.
Ile wynosi wynagrodzenie dietetyka?
Osoba, która zdecyduje się na budowanie swojej kariery jako pracownik, raczej nie powinna nastawiać się na wysokie zarobki. Przeciętne wynagrodzenie netto w publicznych placówkach zdrowia nie przekracza kwoty 2 000zł miesięcznie. O ile pracodawcą jest prywatna firma można spodziewać się nieco wyższej pensji. W niektórych przypadkach wypłata może sięgać nawet 8 000zł, jednak tak wysokie dochody osiąga ok. 10% pracowników zatrudnionych w tej branży.
Wynagrodzenie dietetyka jest w dużej mierze uzależnione od charakteru i wielkości placówki, w której jest on zatrudniony. Na wysokość pensji wpływa różniej miejscowość, w której pracodawca dietetyka prowadzi swoją działalność. Na wyższe wynagrodzenie z pewnością można liczyć w dużych miastach.
Jeśli dietetyk zatrudniony jest w klubie fitness, czy salonie odnowy biologicznej, wiele będzie zależało od ilości klientów zainteresowanych jego usługami. Tego rodzaju firmy często bowiem premiują pracowników, w zależności od wielkości obrotów, które są w stanie wygenerować.
Zarobki dietetyka prowadzącego własną firmę
Gabinety dietetyczne to specyficzny biznes. Wysokość dochodów jest tu często uzależniona od sezonu. Największa liczba klientów odwiedza dietetyków w okresie pomiędzy rozpoczęciem nowego roku kalendarzowego a początkiem sezonu urlopowego. To czas, który Polacy uznają za najlepszy okres do przysłowiowego „zabrania się za siebie”. Wizyty u dietetyka to niekiedy efekt noworocznego postanowienia, a czasem chęć przygotowania sylwetki do letniej ekspozycji. Bez względu na powody, które kierują klientelą, trzeba być świadomym, że dietetyk na własnej działalności uzyskuje dochody bardzo nierównomiernie, a druga połowa roku może przynosić znacznie mniejsze profity, niż okres wiosenny.
Zarobki firmy dietetycznej są też uzależnione od specyfiki prowadzonej działalności i tego, jak bardzo rozbudowana jest oferta gabinetu.
Przy działalności polegającej wyłącznie na udzielaniu porad i konsultacji z zakresu dietetyki oraz ustalaniu jadłospisów, dochód z prowadzenia firmy będzie porównywalny do wysokości zarobków osoby zatrudnionej na etacie.
Należy przyjąć, że kompleksowa obsługa jednego klienta (np. 6 wizyt oraz ustalenie jadłospisu) powinna kosztować ok. 800 – 900 zł. Samo ustalenie jadłospisu na tydzień wyceniane jest na ok. 200 zł. Za jednorazowe konsultacje większość dietetyków pobiera opłatę na poziomie 100zł.
Zatem, aby zarobić ok. 6 000 zł, dietetyk powinien co miesiąc pozyskać i obsłużyć kompleksowo 6 klientów, do tego stworzyć ok. 5 jadłospisów dla klientów poza pakietem lub udzielić ok. 10 porad poza pakietem.
Od miesięcznych dochodów należy odjąć sumę przeznaczoną na opłacenie czynszu, mediów oraz składek na ubezpieczenie społeczne (ok. 2 500 zł). Dietetykowi pozostanie wówczas kwota 3 500zł. Jest to kwota do opodatkowania, zatem realnie do dyspozycji przedsiębiorcy pozostanie nieco mniejsza ilość pieniędzy.
Przy planowaniu dochodów należy być bardzo ostrożnym, gdyż znalezienie co miesiąc 6 klientów chętnych do korzystania z pakietów usług może być bardzo trudne, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Jak przyznają osoby, które działają na rynku dietetycznym od dłuższego czasu, zazwyczaj kwota, którą są w stanie zarobić po odliczeniu wszelkich kosztów mieści się w przedziale od 2 000 do 5 000zł.
Ciągłość i stałość dochodów może zapewnić wzbogacenie oferty o:
- współpracę z firmami cateringowym, które podnoszą w ten sposób swoją konkurencyjność,
- współpracę z klubami fitness i salonami SPA,
- organizowanie warsztatów i szkoleń,
- opiniowanie produktów żywnościowych wprowadzanych przez firmy i udział w kampaniach promocyjnych
- poradnictwo internetowe.