Jak przygotować mięso? Zdrowsze alternatywy dla smażenia na głębokim tłuszczu

0
454

W dzisiejszym świecie coraz więcej osób stara się wybierać zdrowe alternatywy dla popularnych rozwiązań, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ na ludzki organizm. Gotowanie to jedno z zajęć, które często wymaga sporej rewolucji, szczególnie w domach z zamiłowaniem do tradycyjnej, polskiej kuchni. Warto jednak pomyśleć o tym, jaki wpływ mają tak przygotowywane potrawy na nasze zdrowie i zainteresować się alternatywnymi rozwiązaniami, które sprawią, że będziemy czuć się i wyglądać lepiej. Folia aluminiowa doskonale sprawdza się podczas zdrowego gotowania, dlatego też warto wypróbować ją w swoim domu. Zwłaszcza że gości ona już chyba w każdej kuchni.

Dlaczego smażone jedzenie nie jest zdrowe?

Smażone jedzenie ma o wiele większa zawartość tłuszczu niż gotowane na parze czy przyrządzane w piekarniku z wykorzystaniem folii aluminiowej, a jak wiadomo – tłuszcz nie jest zbyt zdrowy. Wiele osób polewa potrawy tłuszczem podczas pieczenia w piekarniku, aby zachowały one swoją miękkość, a przy tym zyskały chrupiącą „skórkę”. To duży błąd, ponieważ w ten sposób sprawiamy, że posiłek staje się ciężkostrawny, wysokokaloryczny oraz ubogi w witaminy i minerały. Pieczenie mięsa, ryb, warzyw lub owoców w folii aluminiowej w gwiazdki doprowadza do ich duszenia we własnym sosie, dzięki czemu zyskują one miękką i soczystą strukturę, bez konieczności polewania tłuszczem. Tak przyrządzone potrawy mają znacznie mniej kalorii, więcej składników odżywczych i są lekkostrawne, dzięki czemu doskonale nadają się dla każdego – również dla dzieci! Jeżeli posiadasz swoją pociechę, która należy do grona niejadków – przygotuj jej tak przyrządzone danie, a na pewno będzie zajadała ze smakiem. Naturalny i wyrazisty smak, przyjemny dla nosa aromat oraz smakowity wygląd na pewno zachęcą malucha do zdrowszego jedzenia i pozwolą przyzwyczaić jego kubki smakowe do nowych doznań.

Folia aluminiowa świetnym sposobem na zachowanie czystości w kuchni

To zdanie może wydawać się enigmatyczne i nieco niejasne. W jaki sposób folia aluminiowa, która gości w większości polskich kuchni miałaby pomóc w zachowaniu czystości? To proste! Przygotowywanie potraw z użyciem folii aluminiowej ochroni piekarnik przed zabrudzeniem, dzięki czemu unikniesz długiego szorowania spalonych resztek. Folia aluminiowa sprawdzi się świetnie również jako osłona kuchenki gazowej. Wystarczy umieścić ją pomiędzy palnikami. Wtedy możemy mieć pewność, że nic nie upadnie na naszą kuchenkę. Wystarczy później ściągnąć zabrudzoną folię aluminiową i cieszyć się czystą powierzchnią kuchenki! Wybierz folię aluminiową w gwiazdki https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne i przetestuj ją w swojej własnej kuchni, a przekonasz się, że zdrowe gotowanie wcale nie musi być tak trudne, jak się wydaje!

[Głosów:1    Średnia:5/5]