Praca kelnera wbrew pozorom wcale do łatwych nie należy. Polega ona na obsłudze klientów w lokalach gastronomicznych, co wiąże się z wykonywaniem szeregu czynności takich jak m.in.:
- przyjmowanie zamówień,
- doradzanie klientom w kwestiach dotyczących wyboru potraw i napojów,
- przygotowanie i obsługa stołów,
- sporządzanie rachunków,
- przyjmowanie płatności,
- rozliczanie się z pobranych zamówień i opracowywanie dobowych raportów,
- dbanie o porządek na sali,
- zbieranie informacji od klientów odnośnie tego czy są zadowoleni z pobytu w lokalu, obsługi etc.,
- dbanie o pozytywny wizerunek firmy,
- przestrzeganie zasad savoir-vivre – np. kartę menu wręcza się najpierw kobiecie, również i panie należy obsługiwać w pierwszej kolejności itp.
Przeczytaj też:
– Zarobki kelnera w Polsce
– Kelner a własna firma
– Jak zostać kelnerem?
[Głosów:45 Średnia:2.3/5]