Makrele, sardynki, sardele, a może kurki? Nie tylko w modzie, ale również w świecie kulinariów warto podążać za zmieniającymi się trendami. Modne ryby, czyli takie, które są aktualnie na topie to zdecydowanie najlepszy wybór z punktu widzenia tzw. zrównoważonej ekologii. Przeczytaj nasz artykuł, w którym poruszamy temat popularnych ryb i owoców morza, a także aspekt ekologiczny, związany m.in. z ich połowem. Przyjemnej lektury!
Popularne ryby w restauracji
Wśród popularnych i chętnie serwowanych ryb w restauracjach, królują przede wszystkim makrele, sardynki, sardele oraz kurki.
- Makrele
Ugotowana makrela to rewelacyjny dodatek do brandade, pasty na chleb lub aromatycznego pasztetu. Uwędzona będzie świetnie komponować się z sałatką Cezar, zaś grillowana, doskonale sprawdzi się z tabbouleh z soczewicy. Makrela to nie tylko modna ryba, ale także idealny składnik, który wzbogaci smak wielu dań!
Mięso makreli jest bardzo smaczne i tłuste. W naturze ryby te występują w północno-wschodnim Atlantyku. Zwykle połowy są selektywne, ze stosunkowo niewielkim przyłowem. Wybieraj wyłącznie makrele, które posiadają certyfikat MSC.
- Sardynki
Sardynki to ryby, które zdecydowanie warto podawać w restauracji. Świetnie smakują grillowane, pieczone, a nawet konserwowe.
Co ciekawe, odmian sardynek jest wiele i można je znaleźć w oceanach na całym świecie, m.in. w północno-wschodnim Atlantyku oraz w Morzu Śródziemnym. W swojej restauracji serwuj wyłącznie ryby, opatrzone certyfikatem MSC.
- Sardele
Sardele to ryby popularne w restauracjach. Ich mięso znakomicie smakuje ugotowane nad paleniskiem opalanym drewnem, ale równie świetnie komponują się z bułką tartą i czosnkiem. Ryby te możesz bez obaw smażyć na patelni lub na głębokim oleju i wykorzystać jako składnik tempury, tworząc tym samym wyrafinowaną barową przekąskę. Marynowane sardele warto wykorzystywać jako podstawę dań z makaronu lub gulaszu – najlepiej komponują się z gulaszem wołowym daube i gulaszem jagnięcym, wzmacniając ich smak.
Naturalnie sardele występują w północno-wschodnim Atlantyku. Te niewielkie rybki łatwo się rozmnażają, w związku z czym ich ławice po połowach szybko się odnawiają. Do swojej kuchni wybieraj sardele łowione w odpowiednim sezonie i opatrzone certyfikatem MSC.
- Kurki
Kurki to bardzo smaczne, lecz niedoceniane ryby. W odróżnieniu od innych gatunków, mają dość twarde mięso, które najczęściej wykorzystuje się do zup i gulaszy. W restauracjach, ryby te mogą przydać się także w wielu innych potrawach. Kurki znakomicie komponują się z innymi składnikami o równie mocnym smaku, np. z sycylijską caponatą.
Kurki żyją w północno-wschodnim Atlantyku, a także w niektórych częściach Morza Północnego, w Zatoce Biskajskiej, przy czym zdarza się również, że są przyłowem. Choć nie ma aktualnych danych o ich populacji to z uwagi na fakt, że selektywnych połowów jest niewiele, nie ma ryzyka przełowienia.
Popularne owoce morza
Wśród owoców morza, chętnie wybieranych przez restauratorów, nie mogło zabraknąć m.in. ośmiornic, krabów, a także małży brzytwowych.
- Ośmiornice
Obok popularnych ryb, kluczową pozycję w restauracyjnych menu zajmują ośmiornice. Ten bardzo uniwersalny produkt można dusić, grillować, serwować jako przystawkę lub danie główne. Znakomicie komponuje się z ziemniakami, roślinami strączkowymi, a nawet kiełbasą.
Ośmiornice żyją w północno-wschodnim Atlantyku, we wschodnich wodach Portugalii, zachodnim Morzu Śródziemnym oraz Zatoce Biskajskiej. Co istotne, rosną szybko i równie szybko się rozmnażają, w związku z czym ryzyko przełowienia jest niewielkie. Wybieraj ośmiornice łowione w odpowiednim sezonie, opatrzone certyfikatem MSC.
- Kraby
Delikatne i subtelnie słodkie mięso krabów idealnie nadaje się do roladek, wytrawnych ciastek, sałatek, a także jako dodatek do zup. Z powodzeniem można je wędzić i gotować (również na parze). Aby nadać mu nieco pikantności, użyj przypraw indyjskich lub cajuńskich.
W naturze, kraby występują w północno-wschodnim Atlantyku oraz w nielicznych częściach Morza Północnego. Z uwagi na fakt, że łapie się je do koszy, połowy są bardzo selektywne, bez przyłowu czy naruszania dna. Wybieraj kraby z certyfikatem MSC (o ile łowione są w odpowiednim sezonie).
- Małże brzytwowe
Małże brzytwowe cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w takich krajach jak Włochy czy Hiszpania. Warto je grillować i serwować z salsa verde (jak robią Hiszpanie), bądź dodać do włoskiego makaronu z owocami morza, przygotować w stylu chińskim, np. z sosem z czarnej fasoli i dymki, a także ugotować z nich wykwintny rosół i podawać z innymi małżami oraz świeżym groszkiem.
Małże brzytwowe można znaleźć w południowej części Morza północnego. Wybieraj te, które posiadają certyfikat MSC.
Inne ciekawe informacje na ten temat modnych ryb znajdziesz na stronie https://www.
Artykuł sponsorowany.