Pracujesz w branży spożywczej? Poznaj zasady zarządzania bezpieczeństwem żywności

0
67

Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją i dystrybucją żywności podlegają szczególnym regulacjom, aby ich działania były bezpieczne zarówno dla ich pracowników, jak i klientów. HACCP to główna norma dotycząca branży spożywczej. Zgodność z zapisami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest kluczowa, aby organizacja mogła działać zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem.

Aby zadbać o przestrzeganie wszelkich zasad HACCP, należy przede wszystkim dobrze je poznać oraz sprawnie kontrolować poszczególne obszary w firmie. Z tego artykułu dowiesz się, jakie korzyści wynikają z udziału pracowników w szkoleniach dotyczących systemu HACCP, takim jak np. tutaj http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/h02-audytor-wewnetrzny-haccp/

Audytorzy wewnętrzni

Osoby, które zajmują się kontrolą zgodności z zasadami HACCP muszą poza znajomością normy nabyć szereg umiejętności. Uczestnik podczas szkolenia poznaje dobre praktyki z zakresu przygotowywania audytu, zbierania i analizy dowodów, przeprowadzania kontroli oraz jej raportowania. W przypadku dużych zakładów kandydaci uczą się także zarządzania audytem prowadzonym przez zespół audytorów.

Osoby odpowiedzialne za utrzymanie istniejących i wdrażanie nowych systemów

Pracownicy zajmujący się wprowadzaniem i utrzymywanie różnego rodzaju norm muszą ciągle uzupełniać swoją wiedzę, aby dobrze wykonywać swoją pracę. Na szkoleniu z systemu HACCP takie osoby poznają wymagania oraz zasady jego funkcjonowania. Wiedza teoretyczna podczas takiego kursu jest też ugruntowana przez ćwiczenia praktyczne. Stopień opanowania zagadnień związanych z systemem HACCP jest sprawdzany podczas pisemnego testu.

Doradcy z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności i audytowania

Na szkoleniu osoby zajmujące się doradztwem w firmie, dowiedzą się jakie korzyści może przynieść biznesowi wdrożenie jej i przestrzeganie. Na spotkaniu przekazywana jest wiedza dotycząca zasad funkcjonowania tej normy oraz sposobu kontrolowania.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ