Popularne ryby i owoce morza – serwuj je w swojej restauracji!

0
179

Makrele, sardynki, sardele, a może kurki? Nie tylko w modzie, ale również w świecie kulinariów warto podążać za zmieniającymi się trendami. Modne ryby, czyli takie, które są aktualnie na topie to zdecydowanie najlepszy wybór z punktu widzenia tzw. zrównoważonej ekologii. Przeczytaj nasz artykuł, w którym poruszamy temat popularnych ryb i owoców morza, a także aspekt ekologiczny, związany m.in. z ich połowem. Przyjemnej lektury!

Popularne ryby w restauracji

Wśród popularnych i chętnie serwowanych ryb w restauracjach, królują przede wszystkim makrele, sardynki, sardele oraz kurki.

Książki Altenberg
  • Makrele

Ugotowana makrela to rewelacyjny dodatek do brandade, pasty na chleb lub aromatycznego pasztetu. Uwędzona będzie świetnie komponować się z sałatką Cezar, zaś grillowana, doskonale sprawdzi się z tabbouleh z soczewicy. Makrela to nie tylko modna ryba, ale także idealny składnik, który wzbogaci smak wielu dań!

Mięso makreli jest bardzo smaczne i tłuste. W naturze ryby te występują w północno-wschodnim Atlantyku. Zwykle połowy są selektywne, ze stosunkowo niewielkim przyłowem. Wybieraj wyłącznie makrele, które posiadają certyfikat MSC.

  • Sardynki

Sardynki to ryby, które zdecydowanie warto podawać w restauracji. Świetnie smakują grillowane, pieczone, a nawet konserwowe.

Co ciekawe, odmian sardynek jest wiele i można je znaleźć w oceanach na całym świecie, m.in. w północno-wschodnim Atlantyku oraz w Morzu Śródziemnym. W swojej restauracji serwuj wyłącznie ryby, opatrzone certyfikatem MSC.

  • Sardele

Sardele to ryby popularne w restauracjach. Ich mięso znakomicie smakuje ugotowane nad paleniskiem opalanym drewnem, ale równie świetnie komponują się z bułką tartą i czosnkiem. Ryby te możesz bez obaw smażyć na patelni lub na głębokim oleju i wykorzystać jako składnik tempury, tworząc tym samym wyrafinowaną barową przekąskę. Marynowane sardele warto wykorzystywać jako podstawę dań z makaronu lub gulaszu – najlepiej komponują się z gulaszem wołowym daube i gulaszem jagnięcym, wzmacniając ich smak.

Naturalnie sardele występują w północno-wschodnim Atlantyku. Te niewielkie rybki łatwo się rozmnażają, w związku z czym ich ławice po połowach szybko się odnawiają. Do swojej kuchni wybieraj sardele łowione w odpowiednim sezonie i opatrzone certyfikatem MSC.

  • Kurki

Kurki to bardzo smaczne, lecz niedoceniane ryby. W odróżnieniu od innych gatunków, mają dość twarde mięso, które najczęściej wykorzystuje się do zup i gulaszy. W restauracjach, ryby te mogą przydać się także w wielu innych potrawach. Kurki znakomicie komponują się z innymi składnikami o równie mocnym smaku, np. z sycylijską caponatą.

Kurki żyją w północno-wschodnim Atlantyku, a także w niektórych częściach Morza Północnego, w Zatoce Biskajskiej, przy czym zdarza się również, że są przyłowem. Choć nie ma aktualnych danych o ich populacji to z uwagi na fakt, że selektywnych połowów jest niewiele, nie ma ryzyka przełowienia.

Popularne owoce morza

Wśród owoców morza, chętnie wybieranych przez restauratorów, nie mogło zabraknąć m.in. ośmiornic, krabów, a także małży brzytwowych.

  • Ośmiornice

Obok popularnych ryb, kluczową pozycję w restauracyjnych menu zajmują ośmiornice. Ten bardzo uniwersalny produkt można dusić, grillować, serwować jako przystawkę lub danie główne. Znakomicie komponuje się z ziemniakami, roślinami strączkowymi, a nawet kiełbasą.

Ośmiornice żyją w północno-wschodnim Atlantyku, we wschodnich wodach Portugalii, zachodnim Morzu Śródziemnym oraz Zatoce Biskajskiej. Co istotne, rosną szybko i równie szybko się rozmnażają, w związku z czym ryzyko przełowienia jest niewielkie. Wybieraj ośmiornice łowione w odpowiednim sezonie, opatrzone certyfikatem MSC.

  • Kraby

Delikatne i subtelnie słodkie mięso krabów idealnie nadaje się do roladek, wytrawnych ciastek, sałatek, a także jako dodatek do zup. Z powodzeniem można je wędzić i gotować (również na parze). Aby nadać mu nieco pikantności, użyj przypraw indyjskich lub cajuńskich.

W naturze, kraby występują w północno-wschodnim Atlantyku oraz w nielicznych częściach Morza Północnego. Z uwagi na fakt, że łapie się je do koszy, połowy są bardzo selektywne, bez przyłowu czy naruszania dna. Wybieraj kraby z certyfikatem MSC (o ile łowione są w odpowiednim sezonie).

  • Małże brzytwowe

Małże brzytwowe cieszą się dużą popularnością zwłaszcza w takich krajach jak Włochy czy Hiszpania. Warto je grillować i serwować z salsa verde (jak robią Hiszpanie), bądź dodać do włoskiego makaronu z owocami morza, przygotować w stylu chińskim, np. z sosem z czarnej fasoli i dymki, a także ugotować z nich wykwintny rosół i podawać z innymi małżami oraz świeżym groszkiem.

Małże brzytwowe można znaleźć w południowej części Morza północnego. Wybieraj te, które posiadają certyfikat MSC.

Inne ciekawe informacje na ten temat modnych ryb znajdziesz na stronie https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/Trendy-na-talerzu/Inspiracje-rybne/Modne-ryby.html

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:1    Średnia:5/5]