Jak znaleźć dobrą hurtownię spożywczą?

0
278

Hurtownie spożywcze, choć podobne do innych hurtowni, różnią się jednak zasadniczo od firm oferujących towary niespożywcze. Z tego względu gdy szukamy kontrahenta w postaci hurtowni spożywczej powinniśmy zwracać uwagę na nieco inne czynniki i aspekty niż w przypadku innych rodzajów hurtowni. O ile więc w przypadku hurtowni obracającej towarami nie posiadającymi terminu przydatności do spożycia tudzież mających bardzo długi termin czynnikami zachęcającymi nas do skorzystania z usług hurtowni będą przede wszystkim cena oraz zakres oferowanego asortymentu, o tyle przy wyborze hurtowni spożywczej powinniśmy zwrócić uwagę na wyposażenie hurtowni i sposób, w jaki zabezpiecza ona swoje towary.

Wiele towarów musi być przechowywanych w chłodni i warunkach chłodniczych. Dlatego też wybierając hurtownię spożywczą powinniśmy upewnić się, że dysponuje odpowiednimi halami magazynowymi, a także flotą samochodów-chłodni, które są w stanie szybko i sprawnie rozwieźć produkty pomiędzy kontrahentów, do punktów docelowych. Rzecz jasna nie każda hurtownia będzie dysponować samodzielną flotą transportową – w takim wypadku może albo mieć podpisany kontrakt z zewnętrzną firmą transportową, albo zrzucić obowiązek zapewnienia odpowiednich warunków dostawczych na klienta.

Książki Altenberg

Warto pamiętać, że w dzisiejszych czasach standardem jest transport chłodniczy większości artykułów (z wyłączeniem artykułów suchych czy puszkowanych o bardzo długim terminie przydatności do spożycia). Nawet jeśli prawo nie nakazuje przewożenia niektórych rodzajów żywności w chłodniach, dobra praktyka zaleca, by tak robić – dzięki temu dostarczane do sklepów, restauracji i firm cateringowych produkty dłużej zachowują świeżość. Tyczy się to zwłaszcza warzyw i owoców, które nie mają wydrukowanej na opakowaniu daty ważności, w związku z czym czasami na oko trzeba oceniać, czy poszczególne egzemplarze nadają się do sprzedaży, czy też trzeba wyłączyć je ze sprzedaży.

Jeszcze ściślejsze są regulacje dotyczące mięsa i ryb. Są to produkty, które muszą pozostawać mocno schłodzone lub nawet zamrożone, gdyż ich rozmrożenie lub ogrzanie grozi zakażeniem wieloma różnymi drobnoustrojami i stwarza zagrożenie epidemiologiczne. Jeśli prowadzimy handel mięsem czy rybami powinniśmy zwrócić naprawdę baczną uwagę na system działania hurtowni dostarczającej nam owe produkty. Dobra hurtownia ryb w Szczecinie będzie codziennie pozyskiwać świeże ryby od rybaków i wręcz natychmiast sortować je i rozwozić do klientów.

Specyfika handlu artykułami spożywczymi sprawia, że nie jest to łatwy kawałek chleba, jednak wierzymy, że każdy przedsiębiorca, czy to sklepikarz czy właściciel restauracji, będzie w stanie znaleźć odpowiednich dostawców. Bogactwo rynkowej oferty może wręćz utrudniać wybór, jednak lepiej, gdy mamy z czego wybierać, niż gdy musimy się godzić na warunki dyktowane przez jednego hegemona. Dlatego warto wybierać usługi mniejszych, lokalnych hurtowni nie tylko skraca to łańcuchy dostaw minimalizując tym samym czas, jaki mija od wyprodukowania towaru do zakupienia go przez ostatecznego konsumenta, ale również napędza konkurencję między przedsiębiorstwami i pomaga zachować lepsze standardy rynkowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]